Напишете дума/думи за търсене

Хирурзи спасиха бебе на 27 дни, чакано от родителите 4 години

Майката Елена Иванова е благодарна на пловдивските хирурзи. Тя гушка бебето си, което е чакала 4 г. Снимки: Евгени Цветков

Отстраниха му вроден дефект

Хирурзи от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив отстраниха вроден дефект на новородено. Бебето е било прието в болницата с пилорна стеноза.

"Това е аномалия, при която има хипертрофия на мускула на пилора. Стомахът се увеличава, не може да придвижва храната към червата и детето започва да повръща като фонтан. Бързо губи тегло и ако не се потърси навреме медицинска помощ, може да се стигне до дехидратация и нежелани, дори фатални последици", обясни шефът на клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова. Тя е категорична, че интервенцията, която е извършена на малкия пациент, е възможно най-резултатната в подобни случаи. Изобретена е още в началото на 20 век от трима лекари. Правят се единствено разрези на два повърхностни слоя на пилора, но се изисква висок професионализъм както на хирургичния екип, така и на анестезиолога, тъй като децата с пилорна стеноза са със сериозно нарушение на еликтролитния баланс. При добре свършена работа на медиците 6 часа по-късно бебето се захранва. След това започва да наддава и се развива нормално.

"Синът ми започна да повръща обилно след всяко хранене и да отслабва. Имаше опасност да го загубим. В "Св. Георги" го спасиха. Със съпруга ми чакахме това дете 4 години. Появи се на бял свят след 7 опита ин витро", коментира майката на излекуваното бебе Елена Иванова.

Проф. Пенка Стефанова обяснява как е протекла операцията.
Проф. Пенка Стефанова обяснява как е протекла операцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ