Напишете дума/думи за търсене

Пъпна херния при бебето

СНИМКА: pinterest.com

Народните средства за „лекуване“, като слагане на монета в пъпа, не са полезни и трябва да се избягват.

Когато едно дете има пъпна херния, на моменти пъпът му изпъква напред. Често става по-лошо, когато се напрегне или плаче. Колкото и страшно да ви изглежда, пъпната херния почти винаги си отива сама, макар че понякога трябва да чакате доста, докато детето ви стане на четири или пет години.

Народните средства за „лекуване“, като слагане на монета в пъпа, не са полезни и трябва да се избягват. Ако хернията е много голяма или не се подобрява, хирургическата намеса може да се направи преди петгодишна възраст.

Пъпната херния се получава, когато част то червата, мазнини или течност успяват да излязат през слабо място в коремните мускули на вашето бебе. Това причинява издатина близо до или в пъпа. Много деца са с пъпна херния при раждането – около 30%. При 60% от тях обикновено не е болезнена или опасна и много често се затваря сама без лечение.

Какви са симптомите?

– Има мека издутина под кожата на пъпа. При напипване е като балон.

– Издатината може да бъде по-лесно забележима, когато вашето дете седи или стои изправено или по време на плач или кашлица.

Лекарите обикновено поставят диагноза за пъпна херния с един преглед на корема. Те проверяват размера и формата й, за да се установи дали хернията може да бъде изтласкана обратно. Първоначалният преглед е последван от следващи профилактични, на които докторът проверява развитието при прибирането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ