Напишете дума/думи за търсене

Забременяване по време на кърмене. Възможно ли е?

СНИМКА: babycenter.com

Колкото по–често кърмите вашето дете, толкова по–ниски са нивата на хормоните, отговарящи за евентуално забременяване. По този начин е трудно да бъде стигнато до период на овулация. Но това не означава, че не е възможно да забременеете.

Ключът към използването на кърменето за отлагане на фертилността е честото кърмене. Тъй като пролактинът бързо се изчерпва от кръвта, е необходимо често кърмене, за да се поддържа неговото ниво достатъчно за подтискане на овулацията. Когато бебето суче по-рядко, нивата на пролактин спадат, тези на репродуктивните хормони се покачват и фертилността се възвръща.

Ако следвате тези правила, можете да се наслаждавате на период на лактационна аменорея (липса на менструация), който продължава 13-16 месеца. Всъщност изследванията показват, че майки, които отглеждат децата си естествено, нямат менструация средно по 12 месеца.

Когато менструацията се възвърне, първата обикновено не следва овулация, което означава че не се е отделила яйцеклетка и следователно не може да сте забременели преди тази първа менструация. Въпреки това, 5% от жените имат овулация преди тази първа менструацция и колкото по-дълъг е периодът без менструация, толкова по-вероятно е вие да сте между тези 5%. По този начин е възможно да забременеете докато кърмите, дори ако нямате менструация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ