Напишете дума/думи за търсене

Кога болката след раждане не е опасна?

СНИМКА: http://devatree.com/blog/article/back-off

Раждането ще се отрази силно на физическото ви състояние. Вероятно ще забележите появата на болки в мускулите, които ще съперничат на тези, които следват след цял ден във фитнес залата. Това важи не само, ако раждате за първи път. Жените с второ, трето или четвърто дете също може да изпитат тези болки.

Ах, крампите. Вие сте прекарали девет месеца, в които матката се разширява и сега тя се свива обратно до нормалния си размер. Този шестседмичен процес, наречен "инволюция", понякога може да бъде болезнен, съпроводен от къси, остри спазми, които може да почувствате в корема няколко дни след раждането. Често кърменето е съпроводено с усещане за свиване на матката, което помага да се изхвърлят кръвни съсиреци. Някои майки за първи път може да не забележат тези контракции изобщо.

Контракциите, причинени от инволюция, се задействат от хормона окситоцин, който се освобождава от кърменето и от допира до кожата на бебето ви.

Болките обаче могат да бъдат облекчени чрез краткодействащите, нестероидни противовъзпалителни средства. Трябва да ги приемате по такъв начин, че да има по-малко от един процент трансфер към кърмата. Някои майки използват подгряваща подложка или бутилка с топла вода по същия начин, по който облекчават менструалните си спазми. Болките принципно траят 5 до 7 дни.

Кога болката се превръща в проблем?

Ако усетите силна болка в тялото си през ранните следродилни дни, това не трябва да ви притеснява. Все пак, ако започнете да се съмнявате, че това, което чувствате, е нормално, консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате инфекция. Ако имате продължително тежко кървене, кръв в изпражненията или треска, също се свържете с медицинско лице.

Родилите с цезарово сечение не трябва да забравят, че не трябва да вдигат тежки предмети, да не шофират и да не бягат в продължение на поне шест седмици, дори ако болкоуспокояващите правят това действие поносимо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ