Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето ми ще вижда ясно?

Вашето бебе ще може да вижда напълно ясно, докато навърши 12 месеца. Пълното му зрително развитие обаче ще завърши в периода между 3 и 5 годинки.

Зрението на вашето малко съкровище се развива с уникални темпове през първата година от живота му. При раждането си то може да долавя светлина и движение. След това полека започва да разпознава по-големите обекти и лицата. В края на първия месец от появата си на бял свят то умее да фокусира, да осъществява зрителен контакт и да долавя най-близките предмети.

Когато навърши 3-4 месеца, то може да прави разлика между цветовете и да се фокусира над по-малки обекти. В този период то е силно заинтригувано, когато местите различни играчки на различни краища пред лицето му.

Много родители се питат за какво да следят, за да разберат дали бебето се развива нормално. Най-простото правило е да наблюдавате дали при навършването на 4-месечна възраст то движи и двете си очи по посока на обекта на вниманието. Ако виждате, че не го прави и наблюдавате дезориентираност в зрението, е хубаво да се обърнете към педиатъра, който ще ви каже дали всичко е в норма, след като направи необходимия преглед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ