Напишете дума/думи за търсене

Говорете на бебето. Това забързва мозъчното му развитие

Проучване показва, че децата, на които е говорено от най-ранна възраст, казват първата си думичка по-бързо.

Много родители се чудят дали изобщо има смисъл да говорят на новороденото си бебе, след като то няма как да отвърне и не ги разбира. Всъщност това не е така. Колкото и малко да е вашето дете, то приема вибрациите на гласа ви и това помага за мозъчното му развитие.

Говорете на своето бебе, докато сменяте памперса му, храните го или го къпете. Наблюдавайте дали ви гледа в същото време. Не се тревожете как изглеждате отстрани. Не е лигаво или пресилено. Точно обратното.

Когато говорите на своето малко съкровище, вие го подготвяте за първите му думички. То наблюдава как отваряте устата си, какви движения правите. Още по-хубаво е да използвате и мимика. Освен че ще привлечете вниманието на детето си, вие ще развивате зрението му и фокусирането върху определени неща по време на говор.

Хубаво е и да му четете още от времето, когато е в корема ви. Няма нищо по-хубаво от това да четете книжки на бебето си още от първия ден, в който се приберете у дома след болницата. Вашият глас ще помогне на детето да расте с развито въображение и да придобие по-бързо социални умения. Изберете книжки, подходящи за бебета - с хубави илюстрации и аудио ефекти. Мултимедийните издания са най-добри за целта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ