Напишете дума/думи за търсене

Засилено потене след раждането. Каква е причината?

Много жени се оплакват от усилено изпотяване след раждането, което продължава със седмици и е най-значително през нощта. Това е нормално, защото е процес, през който тялото ви се освобождава от всичката задържана вода в организма през бременността.

В момента вашите потни жлези работят на пълно обороти и в това няма нищо притеснително. Най-сериозно е положението през първата една седмица след прибирането у дома от болницата.

Имайте предвид, че емоционалния стрес от новата ви роля на майка също може да е причина за повишено отделяне на пот. Дори и след като изхвърлите всичката излишна вода в тялото си, може да продължите да усещате този неприятен симптом. Най-голяма е вероятността това да се случи, ако кърмите, защото тогава хормоните играят в организма ви като полудели. Тялото ви има нова роля, а именно - да изхранва новия живот, създаден от вас.

Както вече споменахме, потенето след раждането е нещо напълно нормално в първите няколко седмици. Все пак трябва да следите дали не е придружено от симптоми, които са тревожни. Ако имате температура, съчетана с потене, това може да е симптом за инфекция и трябва незабавно да се свържете със своя наблюдаващ лекар, който да назначи нужните изследвания.

Във всички останали случаи пийте повече вода, носете естествени материи и следете температурата в спалнята. Тя не трябва да бъде твърде висока, за да се чувствате комфортно. Взимайте прохладни душове и носете памучни нощници и пижами, които не запарват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ