Напишете дума/думи за търсене

Защо е хубаво детето да има "успокояваща играчка"

Много деца развиват "пристрастяване" към една определена вещ, която е наричана от родителите "успокояваща". Това може да е любима играчка или меко одеялце, което помага на детето ви да контролира емоциите си или да спира страха.

Детските психолози наричат тези вещи "успокояваща играчка". Защо? Когато бебетата започнат да изживяват чувствата от откриването на един цял нов свят, това винаги е съпроводено с емоции и честа смяна в характера. Те са незаменима част от превръщането от безпомощно бебе до независимо дете.

Повече от половината деца по света си имат успокояващ обект, който им помага в този така важен за развитието момент. Първите предпочитания към него могат да се проявят от 12 месечна възраст чак до 8-ата година. Той най-често е лесно преносим и създава усещане за комфорт и сигурност. Любимата играчка или одеяло са много повече от вещ за вашето дете. Те заместват вашите ръце в детската психика.

Пухкавият приятел на вашето бебе е доста полезен за родителството, защото често появата му се оказва ключова в моменти на афект. Любимата играчка прави всичко по-лесно - отказването на биберона, местенето на легло за големи деца, започването на детска градина. Всички тези етапи са някак по-лесни, когато кажете: "Твоят приятел ще е до теб и всичко ще е наред".

Как можете да изградите навик на детето си към успокояваща играчка и полезно ли е? Няма нищо лошо в това детето ви да си има средство, което да му дава сигурност. Достатъчно е да забележите от 6-месечна възраст нататък коя е играчката, възглавницата или одеялцето, които бебето ви предпочита най-често. Оттам нататък задачата е ваша. Стимулирайте го да предпочита именно тези вещи при пътуване, спане и т.н. Така по невидим за него начин изграждате връзка, която ще стане силна с навършването на 1 годинка.

Използвайте любимата вещ за полезни възпитателни цели. Например как детето да се грижи за нея. Давайте примери с нея, дайте й име. Детството е огромно прилючение за всеки родител, а и за самото дете. Какво по-хубаво да бъде съпътствано от "приятел"?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ