Напишете дума/думи за търсене

20 изречения, с които да възпитаме учтиво дете във враждебен свят

Детството не е това, което беше. Случаите на агресия в ранна възраст стават все повече. Достатъчно е само да прочетете актуалните новини, за да видите, че е така. Агресията е не само на улицата, но и в училище. Тя се пренася дори и в детската градина и няма как като основна причина за това да не се посочи поведението, видяно от родителите вкъщи. Има ли обаче начин да отгледаме учтиво дете във враждебен свят. Ето 20 полезни начина за това, които да възпитате в детето си.

1. Научете детето да казва "моля", когато задава въпрос или търси помощ.

2. Да казва "благодаря" винаги, когато получава.

3. Да се отнася с респект към своите връстници така, както го прави и с възрастните.

4. Да изчаква останалите да се изказват и да не прекъсва.

5. Да не използва "лош" език.

6. Да моли за позволение винаги, когато пипа или взима непознати вещи.

7. Да уважава своето и чуждото лично пространство.

8. Да връща неща, които е взело от своите приятелчета.

9. Да не се присмива на своите приятели и на децата в обкръжението си.

10. Научете детето винаги да застава на страната на по-слабия, а не да го напада. Нека първата му реакция в такава ситуация е да потърси помощ от по-възрастен.

11. Нека има изградени навици да почиства след себе си и да поддържа възможно най-подредени всички стаи в дома, в които играе.

12. Нека детето пише малки бележки, с които да изразява своята благодарност или да прави малки подаръчета с канцеларски материали за хора, които му дават подаръци.

13. Детето трябва да посреща хората винаги с усмивка и да осъществява зрителен контакт.

14. Ако гостува в дома на свой приятел, нека винаги благодари за гостоприемството в края на престоя.

15. Научете детето никога да не поставя краката си върху седалките на публични места - градски транспорт, кино, театър и други.

16. След 10-годишна възраст нека винаги предлага седалката си на възрастни хора и бременни жени.

17. Детето трябва да ограничи използването на електронни устройства като цяло, но най-вече, когато е в компания сред други хора.

18. Възпитайте в своя малчуган любов към животните. Нека знае, че няма нищо забавно в измъчването им и да сигнализира винаги, когато забележи подобно поведение в свой връстник.

19. Нека детето знае основните правила за първа помощ и това, че абсолютно задължително трябва да повика възрастен, ако види насилие над друго дете.

20. Нека детето знае, че не може и не бива да прави нищо против волята на отсрещния. Ако е момче - да уважава момичетата и да не им посяга. Ако е момиче - да пази своята неприкосновеност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ