Напишете дума/думи за търсене

За децата Витамин D означава повече от здрави зъби и кости

Едно от най-големите предизвикателства пред всеки родител е да запази детето си здраво. За целта обаче се уверете, че то приема достаъчно витамини. Един от най-важните е Витамин D. Той подпомага костите и зъбите. Ако дневният прием е прекалено малък, може да има последици за организма на малчугана. Най-често срещаният здравословен проблем е рахитът.

Според последни проучвания Витамин D е незаменим помощник в борбата с грипа и настинката. Децата, които го приемат, развиват по-добри социални умения и са по-комуникативни с връстниците си. Освен това намалява симптомите на аутизъм, ако детето ви страда от него. Не на последно място учените във Финландия установиха, че Витамин D намалява шанса от развитие на диабет тип А с 80%. За разлика от Витамин С, той може да остане в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е разтворим в мазнините.

Може да набавите на детето си Витамин D чрез определени храни. Един от най-добрите варианти е да добавите в менюто на малчуана гъби, изсушени на слънце, а не по изкуствен метод. 100 гр. скумрия на обяд пък ще му осигурят 90% от препоръчителната дневна доза. Сьомгата и херингата се хранят със зоопланктони. Затова и те имат богато съдържание на Витамин D. Една малка консерва сардини пък дава на детето 70% от дневната доза, като освен това зарежда организма му с Омега-3 мастни киселини, Витамин В12, протеини и селен. Общо взето сервирайте на семейството си риба 3-4 пъти седмично.

Яйцата също са източник на витамин D, но далеч не са най-добрият. Едно от тях ви осигурява 10% от препоръчителната дневна доза. Малки количества от този витамин се съдържат и в свинското, сладоледа, козето мляко, мидите, картофеното пюре и соевото мляко. Разбира се, след като времето се оправи, излезте навън за една хубава разходка в парка. Слънчевите лъчи ще заредят тялото на детето ви с много от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ