Напишете дума/думи за търсене

Как децата между 2 и 5-годишна възраст приемат развода

Детето на тази възраст все още се нуждае от изцяло от вашите грижи, но вече умее да борави с изказ, защото говори. Независимо дали се справя добре, или не - то е преминало в периода си на социализация. Възрастта до 2 до 4 години е труден момент за съобщаване на подобна новина, защото съвпада с навлизането в т.нар. "бебещки пубертет".

Това е времето, когато детето разбира, че има право на свободно мнение и чрез него влияе на случващите се събития и на вашето отношение. В това време то желае да е независимо, да се противопоставя и да определя правилата. Ето защо задачата ви става наистина трудна и трябва да внимавате. Как да подходите с малчугана на тази възраст трябва да зависи най-вече от индивидуалната ситуация - характер и проявата му, дали детето има силно изявен бебещки пубертет или пък не. Във всички случаи е добре да изчакате, докато периодът не премине (това се случва след навършването на 5-години).

В противен случай рискувате да объркате и травмирате сериозно малчугана. От една страна в неговата глава ще стои стресът от новите усещания през т. нар. "бебешки пубертет" и изнервеността му покрай тях. То ще е сприхаво и твърде често ще чувате думичката "не". Дори да няма причина за това. От друга страна ще бъде стресът от раздялата на мама и татко.

Колкото и да не ви се вярва, "пубертетът" от 3 до 5 години е голямо изпитание за детската психика, затова не бива да си правите експерименти. Изчакайте го да се успокои и предприемете действия едва след това. Не е излишно да се консултирате и с детски психолог, който да ви насочи към правилните действия предвид ситуацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ