Напишете дума/думи за търсене

Как да дисциплинирате детето си?

Децата трудно правят разлика между добро и лошо. Тук е и ролята на дисциплината. Не е хубаво обаче да бъдете прекалено строги родители, защото ще пречупите крилата на малчугана, който понякога прави бели от чисто любопитство.

1. Не казвайте „не“ на всичко

Ако детето ви чува отговора „не“ на повечето си желания, няма защо да сте учудени, че то също отказва да изпълни молбата ви. Затова си направете списък с „Позволено“ и „Непозволено“. Разделете най-честите му молби в тези графи. С времето може да отделите и „Може би“.

2. Превантивните мерки не са излишни

Опознайте детето си. Така ще знаете кога то е склонно да бъде агресивно или да се държи зле. По този начин ще може да предотвратите поведението му. Ако вашето 18-месечено дете е склонно да бута хранителни стоки от рафтовете в магазина, е хубаво да донесете няколко играчки, с които да си играе в пазарната количка, докато свършите с покупките.

3. Бъдете постоянни

Децата осъзнават как поведението им се отразява на околните, когато са между 2 и 3 години. Затова, когато забранявате на малчугана си да хапе или да хвърля топка из къщата, бъдете постоянни. Ако веднъж му се скарате или му забраните тези неща, не отстъпвайте, иначе само ще го объркате, защото детето няма да разбере дали това, което прави, в наистина неправилно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ