Напишете дума/думи за търсене

Помощ! Злоядо дете

Нормално е едно дете в предучилищна възраст да е злоядо. Правилният начин, по който ще разберете, че то си набавя достатъчно важни вещества, е адекватното развитие според възрастта му.

Ако вашето дете расте на височина и качва килограми, няма червена флаг, за който да изпадате в паника. Нормално е апетитът и предпочитанията на малчугана да се променят от седмица на седмица. Нормално е също така да има периоди, в които ще ви се струва, че сякаш то отказва всичко и нищо от менюто ви не му харесва. В тези моменти не настоявайте. Не мислете, че детето не може да усети само кога е достатъчно гладно и да си поиска храна.

Настоявайте в разумни граници. Вашия ангажимент като родител е да предлагате храни с достатъчно полезни съставки във всяко хранене. Също така трябва да определите точни часове за хапване. Така показвате на малчугана, че ако прояви каприз и не изяде обяда си, следващата възможност ще е чак след няколко часа за следобедна закуска. Да, за някои родители това може да се стори твърде жестоко, но не забравяйте, че яденето на поискване е нож с две остриета. Когато учите малчугана на дисциплина в периодичността на храненията, вие предотвратявате проблеми като наднормено тегло.

Не карайте детето да си изяжда всичко до последния залък. Доверете се на преценката му от колко храна има нужда в този момент. Ако всеки път настоявате чинията да бъде "облизана" и пъхате лъжица в устата му, е много по-вероятно проблемът със  злоядството да се задълбочи, защото несъзнателно малчуганът ще започне да приема храненето като нещо досадно и задължително. Бъдете премерени в изискванията си към него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ