Напишете дума/думи за търсене

Кариера и майчинство

Казват, че да си майка, е 24-часова работа, която трябва да вършите всеки ден. Може ли обаче да я съвместите с професията си? В даден момент ще се наложи. Ето няколко лесни начина, с които да поддържате баланса между кариера и майчинство.

1. Не се обвинявайте

Вместо да се обинявате, че оставяте детето си вкъщи, се замислете за ролята си в компанията и как работата ще помогне не семейството ви. Може би ще успеете да наемете частен учител по английски език на хлапето си, да го заведете на любимото му място и т.н. В някои дни тези мисли ще прогонят чувстото на вина, в други – няма да са достатъчни. Тогава е хубаво да споделите емоциите с партньора си.

2. Създайте сутрешна рутина

Сутрин имате малко време, което да прекарате с детето си. Възползвайте се от него. За целта се подгответе максимално предишната вечер. Изберете какви дрехи ще облечете. Бъдете подготвени да направите здравословна закуска, която става бързо. Така ще може да поговорите с малчугана.

3. Обаждайте се на детето си през деня

Не губете връзка с детето, докато сте на работа. Обаждайте му се често. Ако е още малко, не се срамувайте да му изпеете любимата му песничка или да прочетете на глас детска приказка. Компенсирайте липсата си с мнго въпроси какво е станало през деня, какво е впечатлило малчугана и т.н. Налага ли се да отсъствате от важно за детето събитие, не го лъжете. Обяснете му каква е причината и му се реванширайте на следащия ден.

4. Създайте семейни занятия

Намирайте време за децата си - всяка седмица прекарвайте поне няколко часа в настолни игри, гледане на любимия сериал на малчуганите и т.н. Съобразявайте тези часове не само със своя график, но и с този на децата. В това семейно време не вдигайте телефона си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ