Напишете дума/думи за търсене

3 начина да възпитате хранителни навици у детето

Семейната трапеза е мястото, където децата ви ще формират хранителните си навици. Най-вероятно ще се опитват да копират вашето поведние на масата. Затова трябва да изградите няколко навика, с които хлапето ще се научи да се храни възпитано дори когато порасне. Вижте няколко от тях.

Не изхвърляйте храна

Ако се налага гответе в по-малки количества и сервирайте на масата по-малки порции. Остане ли ви храна, не я изхвърляйте на боклука. Замръзете я и я съхранявайте правилно. При първа възможност я добавете към ястието, което готвите. Обяснете на детето си защо го правите – говорете с него на световния глад.

Пазарувайте с детето

Когато дойде време да пазарувате хранителни продукти, вземето детето. Когато слагате нещо в кошницата, му обяснявайте защо избирате точно тази стока – тя може да е по-полезна, може да е любима на сестричката или братчето му и т.н.

Импровизирайте

Не се страхувайте да изпробвате нови рецепти в кухнята. Рискувайте с вкусовите комбинации. Така ще научите детето си да яде разнообразна храна и да не капризничи към ястията. Не на последно място му възлагайте малки задачки, с които да ви помага в приготвянето. Позволете му да покаже заложбите си, за да може да ги развие в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ