Напишете дума/думи за търсене

Дали детето ще страда от затлъстяване, зависи от първите му 1000 дни

СНИМКА: Pixabay

„Основният проблем за страната – затлъстяването, реално се решава в първите 1000 дни на детето. Майката не бива да наддава повече от 15-16 кг” – каза в курорта „Албена” доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, член на Европейската асоциация на науките за хранене.

Вторият важен момент за храненето на децата, според него, е преди пубертета, когато се формирали мастните клетки. „Основният проблем на затлъстяването е обездвижването. Деца на възраст от 6 до 12 г. стоят пред компютъра 25,7 часа на седмица”- заяви медикът.

„Във всички развити страни две трети от населението умира от сърдечно-съдови заболявания. България е на едно от първите места в тази класация. Диабетът и затлъстяването са основните фактори за това. Затова борбата с тях трябва да започне в ранна детска възраст” – добави Ханджиев.

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г. Според същото проучване, се наблюдават негативни тенденции в храненето на децата в България, сред които увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Това съобщават организаторите на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“, което се провежда в курорта „Албена „от 1 до 6 септември. За 6 дни по време на училището, родители с децата си и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Събитието се провежда под патронажа министъра на здравеопазването на Кирил Ананиев и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс „Албена”.

Тази година участниците ще са 60. Според доц. Ханджиев, най-големият плюс на училището е, че дава образование за правилно хранене, което после се пренася. „В Кърджали има учреден клуб „Училище за здраве”. В училища в София предвиждаме тази година беседи с деца и родители за здравословното хранене” – каза още доц. Ханджиев. В училището ще разглеждат и книжката „Хранене и здраве” – от български и френски автори, в която се обяснява подробно балканската диета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ