Напишете дума/думи за търсене

Нормално ли е детето да има мъх по кожата в детска възраст

В повечето случаи мъхът по детската кожа е нормално явление. Някои подрастващи имат тънки и светли косъмчета най-вече по ръцете, краката, гърба и дори лицето.

Причината за това е в повечето случаи генетична - ако вие или другият родител на детето сте имали голямо окосмяване по тялото като деца (или някой друг от рода е имал), то вашият малчуган е предразположен към същото. Обикновено не е нужно да се тревожите, че мъхът по детската кожа сигнализира за проблем. Можете да се доверите на своя педиатър, който ще отбележи, ако има нещо нередно. Ако сте притеснени, че детето ви има прекалено силно окосмяване на малка възраст, попитайте за това по време на следващия преглед.

Какво означава "твърде силно окосмяване"? Няма точна дефиниция, но повечето доктори отбелязват това при екстремен растеж по тялото или забележимо окосмяване под ръцете и в интимната зона. Ако вашето подрастващо има такъв тип растеж, то може да става въпрос за хормонален дисбаланс - състояние, което може да бъде коригирано чрез медикаменти или операция. Какъвто и да е случаят и където и да растат космите, не се старайте да ги премахвате. Обезкосмителните методи - като бръснене, кола маска и депилиране, не бива да бъдат използвани при деца, защото тяхната кожа е прекалено чувствителна и могат да проявят алергична реакция. Така или иначе космите отново ще поникнат. Mъхът, който има детето сега, не е индикатор, че в бъдещето то ще бъде силно окосмено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ