Напишете дума/думи за търсене

Какво влияние оказват газираните напитки върху поведението на децата?

Високото съдържание на захар в различните безалкохолни напитки – до 8 супени лъжици в кенче, е една от причините за увеличаване на затлъстяването при подрастващите, които по-късно се превръщат във възрастни с наднормено тегло.

Така наречените „празни калории” не осигуряват хранителни вещества, но носят допълнителна енергия, която може да се открие в преработените продукти и напитки с високо съдържание на захар, сол и мазнини. Учените се опитват да установят научно как тези храни се отразяват на характера и поведението на децата.

Последно проучване, публикувано в Aмериканското специализирано издание "Journal of Pediatrics" сочи тревожни данни. 45 на 100 от американчетата до 5 години пият безалкохолно всеки ден, като 4 на сто от тях стигат до 4 кенчета или 4 чаши дневно. Изследването се опитва да даде отговор и на въпроса за връзката между честотата на агресия и лошо поведение сред децата с различна консумация на сладки напитки.

Обяснението идва от някои съставки в тези напитки, които не са тайна – газирана вода, царевичен сироп, аспартам, натриев бензоат и кофеин , като всяка съставка може да повлияе на поведението. Този коктейл от стимуланти въздейства на мозъчната кора и води до свръхвъзбудимост като увеличава насилието вкъщи и в училище след продължителна употреба на безалкохолни, сочи още проучването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ