Напишете дума/думи за търсене

Себеуважението е най-добрият личен пример, който можем да дадем на детето

Помнете, че личният пример има най-голяма възпитателна сила. Децата са като попивателни и по един съвсем лек и непринуден начин усвояват поведението на родителите си.

Няма да има голяма полза да повтаряте на детето, че трябва да следва мечтите си и да вярва в себе си, ако вие самите постоянно се оплаквате от живота и съдбата и не предприемате стъпки за осъществяване на вашите лични мечти.

Начинът, по който говорите вие, се попива от детето. Често родителите предават на децата си и своя манталитет, модел на поведение, начин на общуване.

Така например често се случва дадена майка в желанието си да угоди на всички и да запази семейството си, да търпи грубото отношение на мъжа си, да премълчава обиди, без да се защити или да предприеме нещо, с една дума – да се превърне в жертва. Тя смята, че така помага на децата си, но всъщност им предава модела на жертвата.

Най-доброто, което може да направи такава жена за децата си, е да се научи да обича и цени себе си, да вярва в себе си, да отстоява правата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ