Напишете дума/думи за търсене

Връщане на работа след майчинство

Ако сте майка, която си стои у дома, не трябва да се подвеждате по обществените нагласи, които ви налагат мнението, че колкото повече време минава, толкова по-трудно ще бъде връщането на работа. Възможно е да се "върнете в играта" и то по съвсем лесен начин.

Нужни са ви само малко подкрепа и вдъхновение. На първо място запомнете, че като майка вие изпълнявате най-важната професия в живота си - отглеждате следващо поколение, което ще се превърне във възрастен човек. А това изисква своето време и отговорност! Все пак идва денят, в който ще се върнете обратно към работата си. Това ще бъде трудно както за вас, така и за детето ви, защото до този момент сте били заедно през цялото време. Следващите съвети ще ви насочат какви стъпки да предприемете за по-лесно връщане на работа.

1. Отговорете си на въпроса "Защо искам да се върна на работа"?

Дори да сте отстъствали от работното си място 2 или 10 години вие трябва да помислите внимателно какво е нещото, което ви амбицира да се завърнете.

Заради пари ли се връщате? Или защото имате нужда от социална среда и да сте обградени от възрастни хора? Вашата причина да искате да работите може в момента да е по-различна от времето преди появата на бебето. Когато имате яснота по този въпрос, ще ви е по-лесно да се отделите от средата у дома, защото ще имате конкретна мотивация. Така знаете, че правите всичко в името на детето си и за това то да има удовлетворена и развиваща се майка, която да му служи за пример занапред.

2. Започнете лека полека да се отделяте за малко време от вкъщи.

Първо оставяйте детето за половин или един час на грижите на човек, на когото вярвате. Бъдете наблизо и следете реакцията му. В това време свършете нещо за себе си. Излезте на кафе с приятелка. Да, колкото и просто да звучи, всъщност това “упражнение” ще ви помогне да се отпуснете в среда, в която не присъства детето.

Много майки споделят как първите пъти, в които са отишли някъде без детето, постоянно им се е причувало, че то плаче и са изпитвали тревожност. Времето през майчинството ви е повлияло повече, отколкото си мислите. Вие също имате нужда от време, в което да свикнете без бебето, както и то без вас. Както “тренирате” него първо с по-малко време, в което да липсвате, така тренирайте и себе си. Първо час, после два и т.н. В противен случай е възможно да изживеете истински шок, ако досега никога не сте се разделяли и се наложи да отсъствате за 8-часов работен ден.

3. Уверете се, че винаги имате начин за реакция.

Когато се върнете на работа, трябва да организирате деня си така, че да може бързо и лесно да реагирате при всякаква ситуация. Дръжте телефона си под ръка и се уверете, че ръководството би ви пуснало, ако се наложи да отидете до яслата или детската градина неочаквано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ