Напишете дума/думи за търсене

Напикаване в детска възраст

Неволното изпускане на урина при деца на и над 4-годишна възраст обикновено се случва вечер, докато спят.

Има случаи, в които това може да стане и през деня. Контролът на мехура е естествен процес, който се развива докато детето расте. Този механизъм достига зрялост между 15-ия и 18-ия месец, в зависимост от различни фактори. Например кога родителите ще научат детето да използва само тоалетна и постепенно ще премахнат напълно памперса.

Идва момент, в който детето вече знае какво означава "да имаш пиш“ и необходимостта от сигнализиране на родителя при такава ситуация. Съществуват много техники, използвани от майките и татковците, с които да обучават децата да ползват детското гърне.

Когато процесът на обучение и узряване на детето е успешен, се преминава във фаза, в която детето придобива самостоятелност в това отношение. Започва да ходи в тоалетната, като възрастни, или казва на някого, ако има нужда да пишка. Обикновено около 4 или 5-годишна възраст, детето вече може да контролира физиологичната нужда и не му трябва помощ, за да се справи със задачата.

Проблемът възниква, когато детето не успее да се научи след много опити. Най-вече, докато спи и не осъзнава нуждата от пишкане. Твърде често то подсъзнателно се връща назад във времето, когато е било бебе и мисли, че все още е с памперс.

Много родители познават вида на мокрите чаршафи и завивки, последван от плач, кошмари и тревожност. Напикаването обикновено се проявява около 5-годишна възраст и може да има временни периоди на прекъсване или да се проявява само през нощта. В някои случаи това продължава до юношеството.
Проблемът е деликатен, но е решим, когато се вземат адекватни и навременни мерки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ