Напишете дума/думи за търсене

14-месечни сиамски близнаци тръгнаха от 3700 м в Хималаите за операция в Австралия

Факсимиле: bild.de

14-месечни сиамски близнаци пропътуваха разстоянието от Бутан до Кралската болница за деца в Мелбърн, Австралия, заедно с майка си, за да бъдат подложени на сложна операция в опит да бъдат разделени, разказва германското издание "Билд". 

Двете момиченца Нима и Дама Пелдън имат свързани гръден кош и стомах. Досега животът им е бил борба за оцеляване - имат един общ черен дроб и не могат да се придвижват.

 38-годишната Бумчу Зангмо отпътувала с дъщерите си от мястото Ташинганг, което се намира в Кралство Бутан, на 3700 метра надморска височина в Хималаите.

За Зангмо, която не е спирала да се страхува за живота на дъщерите си, възможността за операция в една от най-добрите болници в света е най-големият подарък.

"Повече от щастлива съм, че най-сетне пристигна помощ и операцията в Австралия ще се проведе. Много се притеснявам за бъдещето. Дори ако някоя от дъщерите ми умре по време на операцията, ще бъда щастлива за тази, която ще продължи да живее пълноценно", коментира майката на Нима и Дама.

Пътуването е било изтощително. Продължило е повече от 26 часа. Семейството е тръгнало от Националната болница в Бутан в пет часа сутринта в понеделник по криволичещите и неасфалтирани пътища до летището в Паро, чиито писти се смятат за най-рискованите в света. През целия полет майката е държала момиченцата в прегръдките си. Около 2 часа е продължил паспортният контрол.

Това пътуване било единственият шанс за близначките. Семейства и предприятия дарили близо 28 000 евро, били получени дарения и от Калифорния и Обединените арабски емирства. Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс обещал болницата да покрие сама оставащата сума по операцията.

Ръководителят на отделението по Педиатрия Джо Крамери е убеден, че екипът му може да даде независим и пълноценен живот на момиченцата.

Операцията ще се състои през следващите седмици. А във времето дотогава Бумчу Зангмо и момиченцата й ще могат да разчитат не само на даренията, но и на любящата загриженост на австралийските граждани, коментира "Билд".

Превод и редакция: Джейн Димитрова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ