Напишете дума/думи за търсене

4-годишно търновче стана картинг пилот и участва в бебешки състезания в Австрия

Малкият Симеон Симеонов вече има няколко призови места

4-годишният Симеон Симеонов от Велико Тyрново притежава умения, които не само връстниците му, но и дори тийнейджърите все още не са придобили. Въпреки крехката си възраст той управлява майсторски детски картинг автомобил и от няколко месеца участва в състезания. Сред най-добрите му постижения е спечеленото трето място в Националния бебешки австрийски шампионат. Треньор, механик и спонсор на младия шофьор е неговият баща Иво Симеонов, който е бивш състезател по картинг и формула „Естер“. Гордият татко споделя, че се чувства щастлив от факта, че синът му е наследил любовта към автомобилния спорт и вярва, че детето има бъдеще в тази сфера. Семейството живяло 18 години във Виена, но преди около месец окончателно се връща във Велико Търново.

Симеон посещава детска градина „Първи юни“ в старата столица, а наскоро зарадвал госпожите и останалите малчугани с почетна купа от състезание в Австрия, за което се наложило да пътува обратно до Виена. Той седнал за първи път зад волана на 2 април тази година. Татко му Иво Симеонов разказа, че всъщност каката на Симеон – 8-годишната Ивон, също е картинг състезател и на една от тренировките й момченцето пожелало да се пробва в шофирането.

„Той имаше голямо желание и беше много ентусиазиран да усети адреналина от картинга. Започнахме с тръгване и спиране – дясното краче натиска педала за газта, а лявото спирачка. Оказа се, че той е слушал много внимателно всичко, което съм обяснявал на Ивон за картинга и е попил цялата информация“, сподели Иво.

Последвали 2 седмици тренировки на пистата за любители на автомобилния спорт, а след като бащата усетил, че момченцето владее добре колата, се прехвърлили на професионалната писта.

Таткото и негови съмишленици решили да организират бебешки картинг шампионат в Австрия, тъй като в много други страни се провеждат подобни състезания, но за по-големи малчугани.

„Включиха се пет деца – Симеон, племенникът ми, детето на едно приятелско австрийско семейство и две други момченца. Моят син завърши трети и продължихме още по-ентусиазирано с тренировки. Купихме му личен картинг автомобил, с който да се подготвя, а състезателният ни бе предоставен от детски картинг клуб във Виена“, разказа таткото. 

Последвали още 4 шампионата, на които малкият шофьор придобил увереност и свикнал със състезателната обстановка.

Личната колата на момченцето е с четиритактов двигател, 90 кубика, 3,5 конски сили. Развива максимална скорост от 45 км/ч и в нея е монтирано специално устройство, което позволява контролиране на движението от разстояние чрез дистанционно управление. По този начин се гарантира безопасността на детето и се ограничават до минимум евентуални инциденти.

„Когато например шофира и изведнъж завали дъжд, а колата е с гуми за сухо време, мога да намаля скоростта и да овладея автомобила“, обяснява Иво.

Гордият родител сподели, че картингът успява да изгради у децата му умения, които никой друг спорт не би могъл. По негови думи те се научават на отговорност, бързи рефлекси, адекватно преценяване на обстановката и съобразителност. Убеден е, че дори след време да се откажат от това хоби, в бъдеще ползата ще е дългосрочна.

„Смятам, че един ден това ще се отрази върху оформянето им като добри и съвестни шофьори на пътя. Ще познават мощността на колата си и ще могат да преценяват дали е правилно да се изпреварва в определени ситуации и т.н.“, казва той.

Иво допълва, че Симеон е много щастлив от картинга и в детската градина постоянно приканва децата да дойдат, да видят и покарат любимата му кола.

В момента семейството отново е в Австрия, тъй като на 20 и 21 октомври Ивон ще участва в последните два кръга на австрийския шампионат в нейната възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ