Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите места за ски ваканция с деца

Децата в София обикновено получават първите си уроци по ски на Витоша.

Търсете в Италия, Австрия и Франция, изгодните оферти са до края на ноември

Всеки родител знае, че няма нищо по-лошо от една зле организирана ваканция. А когато става дума за коледната, нещата изглеждат още по-сериозни. Ако планирането не започне навреме, има голям риск децата да останат у дома. Да прекарат по-голяма част от времето пред компютъра и телевизора, след което да се върнат в училище още по-уморени.

Предпоставките нещата да се случат точно така са доста големи. Традиционно в България ученическата ваканция покрива само дните между Коледа и Нова година. Тази година ще е от 22 декември до 2 януари. По това време семействата се събират на празнeнства. Ходят при роднини и грижите за детето обикновено се свеждат до това да се е наяло и да е поспало в колата на път за поредното гостуване. Малко родители успяват да излязат от този коловоз на коледно-новогодишната еуфория и да правят нещо само в интерес на детето. Да го заведат на подходящо място, където да учи зимни спортове или пък просто да се разхожда и да играе в снега.

В Англия например ваканцията продължава до 7 януари. Освен това през февруари учениците имат още една седмица отдих, което е много добра възможност да получат зимна почивка на открито. Затова и много англичани са запалени скиори, макар да са израсли на остров, където рядко вали сняг и първите им уроци са на изкуствени писти. У нас пък е обратното. Сняг пада всяка година, има ски трасета в планините, но за да стигнат до тях малчуганите,

родителите им

трябва да вземат

фалшива бележка

от доктор

И това вече е тенденция, след като в последните години истинската зима в България започна да настъпва чак след януари. По тази причина много български семейства се насочват за коледната ваканция към чужди планини.

Има, разбира се, и друга причина. Когато родител започне да проверява в интернет къде е най-добре да заведе детето си на ски, нашите планински курорти не са сред препоръчваните за семейна почивка. Ето да вземем класацията на най-големия сайт за ски дестинации в света Skiresort.info. Номер едно в нея е австрийският Кицбюел в Тирол.

Когато обаче става дума за най-подходящ за семейства, първенец е италианският Gitschberg Jochtal, който се намира в Южен Тирол. Курортът предлага всевъзможни зимни приключения за деца на всякаква възраст. Освен двете ски училища има детска градина, пързалка за кънки, трасета за шейни, сноуборд и ски бягане. Няколко детски центъра дават възможност на малчуганите да играят и на закрито, както и да получават здравословна храна. И макар Gitschberg Jochtal да има 5 от възможно 5 звезди, което означава, че разполага с възможно най-добрите условия, цените в него не са космически. Целодневно обучение за деца на 3 и 4 години в ски училище излиза между 151 и 204 евро, или 322 и 408 лева, в натоварен сезон, каквато е коледната ваканция. Малката сума е за три дни, в които обучението трае от 10 до 15,15 часа и е включен обяд, а голямата е за 5 дни при същите условия.

Цените на ски училищата в Банско са почти същите. За 3 дни обучение в тях, но само по 4 часа на ден се плаща около 230-240 лева, а за 5 дни при същото натоварване – 340-350 лв. Най-добрия ни зимен курорт обаче го няма дори в топ 100 на Skiresort.info. Той заема 112-о място сред 2266 проучени от сайта европейски курорта.

Банско е оценено

с 3,8 звезди

Курортът е получил по 5 за ски съоръженията и подготовката на склоновете, но по три за подходящи условия за семейства с деца, за дружелюбност на персонала, за наличност на паркинги и за екологична ски ориентация. Едва две звезди са му дадени за писта за ски бягане. Другите ни два курорта Пампорово и Боровец пък са чак на 370-о място.

На второ място в класацията на Skiresort.info на добрите за семейства дестинации е швейцарският Aletsch Arena, който се състои от три живописни села с над 40 километра ски писти. Цените в техните ски училища са 70 швейцарски франка на дете за ден, или 120 лева, за 5 дни – 220 франка (377 лева).

Третата позиция се държи от австрийския Wildkogel , който редом с многото платени семейни атракции и удобства като целодневни занимални

предлага и безплатна

детска площадка

Четвърто и пето място също се държат от австрийски курорти. Това са Hochoetz и Schmittenhоhe.

В топ 10 на най-добрите семейни ски курорти са още германският Arber, италианският Carezza Ski, австрийският SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, италианският Belpiano и швейцарският Arosa-Lenzerheide. Всички те са получили максимални оценки за предлаганите условия за ски ваканция.

Британският вестник “Телеграф” пък е направил проучване какво най-добро може да се получи като семейна ваканция в Европа за най-ниска цена. Изследването е на база оферти за двама възрастни с две деца за 7 нощувки, включително самолетни билети и трансфери. Изборът на изданието е луксозният семеен курорт Arc 1950 във Френските Алпи. Става дума за село с 5-звездни резиденции, магазини, барове, ресторанти и ежедневни развлекателни програми за малчугани. Седмична почивка в него излиза между 1074 и 2780 паунда, което е от 2400 до 6215 лева.

Двойно по-скъпо би струвал отдихът в австрийския курорт Rauris, където обаче се предлага безплатен лифт и ски оборудване за деца. Някои хотели във френския курорт Meribel-Mottaret също привличат семейства с подарък - лифт карта за деца до 17 години. През последните години този подход се прилага и в някои български хотели.

Както виждате, възможностите са много. Съществуват и редица родни и чужди туристически оператори, които могат да ви дадат добър съвет какво може да организирате за децата си през коледната ваканция според бюджета, с който разполагате. Основното, което обаче трябва да знаете, че на по-ниски цени може да се разчита, ако направите резервация до края на ноември. След това офертите поскъпват преди празниците.

Кога е подходящо за

премиера на пистата

Много родители се питат коя е най-подходящата възраст детето им да започне да се учи да кара ски. Съществуват теории, че това може да стане още на 2-3 години, когато то вече има добра координация, държи се здраво на краката си и все още не изпитва страх да се движи в пространството с някакви помощни средства, каквито са ските.

Масово в детските градини се организират ски ваканции след 5-ата години. Причината е, че на тази възраст децата би трябвало до голяма степен да са самостоятелни и да могат да се справят на пистата. Основното е те да разбират какво им се преподава и да го повтарят точно.

Вероятно доста родители смятат, че могат сами да научат детето си да кара ски, както е станало с тях, когато са били малки. Специалисти обаче предупреждават, че този подход отнема повече време, тъй като днешните малчугани са прекалено натоварени и изнервени. Освен това крие риск подсъзнателно детето да се пришпорва да копира 100% родителя, който го учи и ако не успява бързо да се справи, да се разочарова и отврати от този спорт. Друг плюс на ски училищата е, че в група децата са по-мотивирани и напредват по-бързо.

Затова най-добре е обучението да се извършва от професионален инструктор, който знае как да заинтригува детето и е наясно какво то може да има като ски умения на тази възраст.

Нещото, с което родителите могат да помогнат за обучението, е предварително да разговарят с него за ползата от зимните спортове. Да го заведат на писта, за да видят дали то въобще има интерес към ските, и едва тогава да го записват на курсове.

Купуването на екипировка и ски не е необходимо за началния етап на обучението. Всички ски училища и школи дават под наем, тъй като са наясно, че това е сериозна инвестиция. Не всички родители могат да си я позволят, а и не всички деца продължават да тренират, след като изкарат една седмица на ски ваканция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ