Напишете дума/думи за търсене

Заплащането на раждане у нас да зависи от удовлетвореността на родилката

Снимка: Представители на сдружение "Родилница" ще внесат кутията с над 15 000 подписа на родилки от цялата страна

Заплащането на раждане от здравната каса да бъде обвързано с удовлетвореността на родилката. Това е едно от предложенията на сдружение "Родилница" за подобряване на родилната грижа у нас.

Представители на сдружението ще внесат петиция с над 15 000 подписа на жени от цялата страна с искане за по-добро отношение към родилките в един от най-важните и трудни за тях моменти. Те ще се срещнат и със зам.-здравния министър Бойко Пенков.

"Второто ни искане е да бъдат възприети препоръките на СЗО в един медицински стандарт, така че да има ясни и разписани правила. Към момента положението е такова,че нашите лекари се обучават на много остарели практики. В учебника по Акушерството и гинекология от 2014 г можем да изброим поне 10 точки, които са изключително важни и влизат в разрез с препоръките на СЗО. Например не се дава вода на родилката. Нормално ли е да се стига до там,че тя да припада от жажда и да й се бият шамари, за да се свести. Това се случва", разказа Нора Москова, част от сдружението.

Сред исканията им са още безплатно допускане на придружител, на задължителен първи конткат с бебето, избягване на опасни интервенции като кристелер, отложено клампиране на пъпната връв и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ