Напишете дума/думи за търсене

Лесен метод да научите детето си колко важно е менталното здраве

Менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Те са взаимно свързани и всяко дете трябва да знае това. Като родител е ваша задача да научите малчугана на това. 

Можете да приложите психологическия метод "емоционален вулкан". Той е лесен, бърз за изпълнение и много ефикасен. За целта ви трябва бяла дъска или голям лист хартия. Нарисувайте вулкан и обяснете, че ние - хората, се сблъскваме с най-различни чувства по време на целия ден. Ако не ги изазяваме, те се превръщат във вулкан, който се движи и руши всичко в нас, както и застрашава мирните ни отношения с околните.

Кажете на детето, че ако оставим чувствата да бъдат приклещени в този вулкан, те започват да набъбват. Стават все по-големи и тежки. Превръщат се в трудни за издържане. В един момент избухват и преминават в сълзи, гняв и желание за тръшкане, удряне и викове.

Много родители смятат, че описаното горе поведение е резултат от проблеми с възпитанието. Истината е, че в повечето случаи се касае за задържани емоции. Кажете на детето, че трябва да изразява чуствата си, за да не събира точи вулкан от гняв в себе си. Помолете го да ви споделя какво изпитва във всеки момент, когато почувства, че трябва да го направи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ