Напишете дума/думи за търсене

От Коледа до Бабинден - Ден на отворените крака

Директиви за излизане от демографската криза

За да не падне в демографската бездна, България се нуждае от радикални мерки, нали така? И то не само за повишаване, а за бум на раждаемостта. Ето най-лесната и най-бърза мярка: периодът

от Коледа до

Бабинден да е

платен отпуск

Народът да яде и пие, да се весели, да кара върволицата от празници с любими хора в семейството и с приятели. Нека този период да бъде наречен Дни на отворените крака. Неслучайно го увенчава тъкмо Бабинден - 8 януари по стар стил.

Властта може да започне да обмисля идеята и да прави разчети. Ако я приложи от догодина, скокът на ражданията през есента на 2020 г. ще е с 3%.

НСИ осигури за “24 часа” разбивка на населението според рождените дни. Това е колона от числа колко са рождениците у нас за всеки календарен ден. Данните са съвсем пресни - към 11 декември, и дават идеална представа за годишните колебания при ражданията. Тя е моментна, само на живите хора, но тъй като обхваща всички възрасти, чрез нея се улавят трайни тенденции.

Веднага се виждат два периода на осезаем скок в ражданията - февруари-март и септември-октомври. През годината има средно по 18 823 рожденици на ден. Но през февруари-март и особено в периода 20 септември- 10 октомври те са с 20% повече. Такава флуктуация е твърде значителна, за да се обяснява със случайности.

През февруари-март се раждат т.нар. отпускарски бебета, заченати по време на летните отпуски предната година. Тогава семействата са на почивка, забавляват се по курорти, безгрижни са и се отдават на наслади. Ето първия довод за

зависимостта

между отпуската и

правенето на деца

Вероятно действа негласен морален канон за жените -“На отпускар не се отказва!” Бил той войник, моряк, затворник или просто трудещ се.

През февруари-март има общо 28 дни с над 20 000 рожденици и 5 дни с над 21 000. Общо тогава са родени 1 178 180 от сегашните 6 878 486 българи (над 17%). Повече са само при другия пик в ражданията през септември-октомври - 1 210 110 (почти 18%).

А в двата месеца на най-слаба раждаемост ноември и декември рождениците са едва 1 055 910 (15%).

Но есенният пик на ражданията е по-внушителен от пролетния, защото той започва още през август. През този месец и през следващия септември няма нито един ден с брой рожденици под средния, а през октомври такива са само 5 дни в края на месеца. Дните с над 20 000 рожденици са почти половината - през август те са 14, през септември - 18, и има още 12 до 20 октомври - края на есенния пик. Той е най-наситен на върхови стойности след 9 септември и особено през периода от 20 септември до 10 октомври.

Това е реколтата от “зимни бебета” и тя е доста по-богата от отпускарската. Всеки гинеколог може да изчисли, кога са засети семената й. Това е станало между Коледа и Бабинден. Тогава има доста неработни дни, което сродява този период с летния отпускарски. Но той е изпълнен със семейни празници, каквито през лятото няма. В него тържествуват признателността към близките, която се изразява с размяна на подаръци, добротата, благородството и най-вече любовта. Това е времето на нейното разцъфтяване, а не февруарският ден на

завалията

св. Валентин

Неговите плодове след 9 месеца са мижави - 16 834 рожденици, с 2000 под средното за годината. Понеже на тоя ден се кърка много, българинът по-рядко е улучвал ключалката с ключа.

Зимният пик на любовта е биологично определен от външните условия. Той е

най-благоприятен

за зачеване, защото е

най-неблагоприятният

за оцеляване

Рискът да умреш е най-голям заради свирепия студ. И ако не си предадеш гените, от биологическа гледна точка си си отишъл мърцина. Ето защо тъкмо тогава размножителната функция е най-активна. Ерос и Танатос винаги действат заедно. В този случай - на хормонално равнище.

Властта не е в състояние да разтяга този период на човешко разгонване, да го свива или да го мести. Тя обаче може да го оптимизира, обявявайки го за отпускарски. А после ще трябва и да го изпълни с още повече фриволност. Например като организира карнавал с маски из цяла България в дните около Нова година и с таргет свободните несемейни радикали. Цялото лустро и глъчката около Св. Валентин трябва да се пренесат тогава. Защото Дядо Коледа и Дядо Мраз са нефертилни образи. Сега от тяхното вечно завръщане няма никаква демографска изгода. По-добре клоунада, улични танци, костюми, маскарад, социално предрешаване и кой когото гепи в калабалъка. А хотелите да бъдат така добри да свалят цените и дори да дават безплатно стаи за почасово ползване.

По време на карнавал хората се превръщат в пушки и мишени на биологичното стрелбище. И попаденията - о, чудо! - са все в десетката. Който е чел труда на Михаил Бахтин, знае, че карнавалите в Европа са все през зимата и че тогава е разгулът на телесната долница - вместилището на насладите. Тъкмо от това се нуждае България - от държавна политика за телесен разгул и от Дни на отворените крака.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ