Напишете дума/думи за търсене

Детето ми се буди потно и уплашено през нощта

Когато детето ви се събуди с писъци, отидете и го проверете. Гушнете го, но се опитвайте да го успокоявате, за да не усилите още повече чувството му за тревожност.

Нормално е то да се чувства объркано и дезориентирано. Ако уплахът се проявява в състояние на полусън и детето не е напълно будно, не го карайте да отваря очи. Стойте наблизо, за да следите да не се нарани, ако по време на съня прави резки движения,

В повечето случаи подобно поведение за дължи на неприятен сън и не е повод за притеснение. Въображението на малчугана ви в момента се развива. Този процес се пренася дори и в леглотот - по време на сънуване. Постойте до него, докато не се успокои и не заспи отново. Не се тревожете, ако то не иска да ви разкаже какво точно е "видяло". Не се опитвайте да тълкувате. Най-често сънищата са комбинация от преживяванията, които сме имали през деня.

Възможно е тези случаи да се учестят, ако детето боледува или има температура. В такива моменти сънуваме повече и бълнуваме. Уверете се, че то се чувства добре и спи достатъчно. Липсата на качествен сън също може да бъде причина за предразположеност към будене с уплах и пот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ