Напишете дума/думи за търсене

Усложнение при раждане е предпоставка за развитие на хранително разстройство в по-късна възраст

Неотдавна бе доказано, че момичетата с хранителни разстройства - като анорексия или булимия, нерядко са се появили на този свят с усложнения, включително с ниско тегло.

Скорошни проучвания сочат, че дами, които страдат от хранително разстройство, в немалко случаи са били поставени в кувьоз. Колкото повече проблеми са имали тези момичета при раждането си, толкова по-рано настъпва хранителното разстройство.

Тъй като пониженото ниво на кръвна захар задейства родилния процес, не е нелогично да се запитаме дали вината не е в хипоталамуса на детето и в неправилно тълкуване на сигналите на понижена кръвна захар. Тоест усложненията при раждане биха могли да са и първи симптом на проблеми с хипоталамуса, които впоследствие да прераснат до хранително разстройство.

Xипоталамусът отговаря за редица важни функции, свързани с терморегулацията, съня, апетита, жаждата, чувството за умора, половото поведение, връзката между нервната и ендокринната система, контролира телесната температура, поемането на храна и метаболизма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ