Напишете дума/думи за търсене

90 бебета изплакаха във Варна за по-малко от месец

Ударно начало, напук на демографския срив в страната, бележи 2019-а година в Родилното отделение на МБАЛ “Света Анна - Варна”. За по-малко от месец в изцяло обновения и модернизиран родилен сектор са изплакали 90 бебета. Това съобщи на Бабинден началникът на отделението д-р Милко Папазов.

От името на екипа, работещ в отделението, д-р Папазов благодари на варненския кмет Иван Портних, на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и на изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Петров за отпуснатите пари и извършения ремонт, който преобрази отделението и го превърна в уютно и модерно място, в което хората избират с удоволствие да се родят децата им.

Миналата година, когато отделението бе затворено за ремонт и практически работи 9 месеца, живи и здрави са родени 1071 деца. Най-младите родилки са били на 14 и 15 г., а най-зрялата жена, дала живот, е била 45-годишна.

“Световните модни тенденции за късно първо раждане не подминават и нас. Българката все по-често избира да стане майка след 30 г., въпреки че без съмнение раждането в млада възраст е несравнимо по-полезно както за майката, така и да детето”, коментира д-р Папазов.

Началникът на родилното отделение в най-голямата спешна болница на Североизточна България се похвали със 100-процентово комплектован екип. “При нас няма недостиг нито на лекари, нито на акушерки, имаме дори чакащи да бъдат назначени, въпреки хроничното недофинансиране от здравната каса и тежките случаи, които поемаме заради мощната реанимация, с която болницата разполага”, коментира Папазов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ