Напишете дума/думи за търсене

Безплатни прегледи за миома в трите най-големи АГ болници в София

Безплатни прегледи за миомна болест организират трите най-големи АГ болници в София. В пилотната скринингова кампания се организира от болниците “Майчин дом”, “Шейново” и “Св. София”. Инициативата е под егидата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е подкрепена от здравното министерство.

Кампанията ще започне на 5 февруари и ще продължи един месец. Информация с часовете и телефоните за записване ще бъдат качени на сайтовете на трите лечебни заведения. Прегледите ще включват преглед с ултразвук и консултация със специалист след предварително записване. Телефонът за записване в “Св. София” е 02/4470276, в “Шейново” - 02/9659470, а в “Майчин дом” - 02/9172233 и 0889 811 642.

“Знаете, че полагаме сериозни усилия за модернизация на общинските болници, но е изключително важно да насърчаваме и поскрепяме профилактиката и превенцията. Сега даваме старт на първия организиран скрининг на миомна болест. София беше първата община, която започна да прави скринингови програми. Всяка година организираме безплатни прегледи за рак на млечната жлеза, щитовидната жлеза, рак на простатата и на белите дробове. Важно е да се знае, че миомната болест може да бъде лекувана не само оперативно, но и с медикаменти. Жените в нашия град заслужават първи да получат тази подкрепа”, заяви Фандъкова.

Стартираме тази кампания, защото анализ показа, че най-честата причина за операция в нашата специалност, е миомната болест. При около 3000 операции годишно в над половината от случаите се стига до отстраняване на матката. Най-често, защото пациентките са ни потърсили късно. Миомата обаче може да се лекува и консервативно, тя не е предраково състояние, каза шефът на “Майчин дом” проф. Иван Костов.

Над 40% от жените имат миомна болест. Това заболяване може да протече както без оплаквания, така и до доведе до тежка инвалидизация, добави директорът на АГ болница “Шейново” д-р Румен Велев.

Пациенти вече звънят за записване на час за преглед. Те са насочени както към жени с миомна болест, с репродуктивни смущения, така и към такива, на които просто им предстои профилактичен преглед. Консултациите ще се правят през 20 минути, каза шефката на АГ болница “Св. София” д-р Гергана Коларова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ