Напишете дума/думи за търсене

От 2020 г. уседналост и за прием в детска градина в София

СНИМКА: Pixabay

От 2020 г. Столичната община ще въведе уседналост и за прием в детска градина. Целта на промените, които гласува днес Столичният общински съвет, е да се осигури възможност децата да посещават най-близкото до дома им детско заведение по подобие на приема в първи клас, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Така за учебната 2020/2021 г. над 2 г. постоянен или настоящ адрес в административния район на желаната детска градина ще носи 3 т. Адресна регистрация там от 1 до 2 г. ще дава 2 т. По 2 т. ще се получава за адресна регистрация в София повече от 2 г. в друг район, а по 1 т. за регистрация между 1 и 2 г. Ако адресът е променян през последните над 2 г. или през последните от 1 до 2 г. преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина ще се ползва по-благоприятният адрес.

Максимум 5 точки за адрес ще се получават още за тази кампания за прием в детска градина, която ще стартира напролет. По 3 т. ще се получават за постоянен или настоящ адрес в София, а по 2 т. ще се дават, ако той съвпада с административния район на детската градина.

Другите промени касаят братята и сестрите. Този критерий, който ще дава 1 т., се мести от социалните в общите. Съответно се намалява на 30% квотата за деца, които ще се приемат по социални критерии. Две точки, а не 1, ще получават родители, които са студенти или работят, обясни доц. Чобанов.

Хроничните заболявания пък вече няма да се удостоверяват с бележка от личния лекар, а ще се представя решение от ТЕЛК, за да се затегне контролът. Редуцира се и приемът на деца с хронични заболявания в група - от 5 на 3 и със специални образователни потребности - от 3 на 2.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ