Напишете дума/думи за търсене

10 храни, които развиват детския мозък

Мазните морски риби съдържат полезни омега-3 мастни киселини, чиято употреба увеличава когнитивната функция на мозъка. Така че, добре е да правите на децата сандвичи с печена или задушена риба и зеленчуци - краставица, домат и зелена салата.

Яйца

Жълтъците съдържат холин – елемент, който подобрява паметта. За обяд можете да предложите варени или пържени яйца, както и омлет между две филийки пълнозърнест хляб.

Фъстъчено масло

Фъстъците са източник на Витамин Е, антиоксидант, който предпазва нервните мембрани в мозъка. Безсолни фъстъци може да добавите към всяка салата, а фъстъчено масло е много вкусно с пресен хляб.

Пълнозърнести храни

За нормалното си функциониране човешкият мозък се нуждае от определено количество глюкоза. Пълнозърнестите храни съдържат и глюкоза, и фибри, регулиращи количеството на глюкозата в кръвта. А също и на витамини от група В, които подхранват нервната система.

Овесени ядки

Това е най-добрата закуска за детето, тъй като съдържа витамини Е и В, калий и цинк. Всички те могат да помогнат на децата да реализират пълния си интелектуален потенциал. Овесените ядки може да се добавят към сладкиши, мъфини, палачинки или просто да се накисват в неподсладено кисело или прясно мляко.

Дребни червени плодове

Ягоди, боровинки, череши, малини, къпини и други червени плодове съдържат антиоксиданти, които предотвратяват раковите заболявания. Освен това ягодите и боровинките подобряват паметта, а семенцата на малините, ягодите и къпините са богати на омега-3 мастни киселини. Пресни плодове може да добавите към салати и мюсли или да хапвате просто така.

Бобови храни

Фасулът, грахът, нахутът и лещата са много полезни, тъй като съдържат протеини, така наречените сложни въглехидрати (които увеличават нивото на кръвната захар незначително), фибри, витамини и минерали. Бобовите може да се консумират със всякакъв доматен сос, като гарнитура или като допълнение към салатата.

Разноцветни зеленчуци

Домати, броколи, патладжан, тиква, моркови, спанак, пипер, царевица – зеленчуците в ярки наситени цветове са с високо съдържание на антиоксиданти, които възстановяват увредените клетки. На децата давайте салати от пресни зеленчуци или правете домашен сос за паста с много зеленчукови съставки.

Прясно и кисело мляко

Млечните продукти са богати на протеини и витамини от група В, които са важен компонент за растежа на мозъчната тъкан, образуването на невротрансмитери и ензими. За да е пълноценна закуската на децата, включвайте в нея натурално неподсладено кисело мляко, заквасена сметаната с ниско съдържание на мазнини, прясното мляко.

Говеждо месо

То е източник на желязо и цинк, които подобряват когнитивната функция на мозъка. Използвайте го заедно с храни, богати на Витамин С, като домати, пипер, лимони, за да подобрите усвояването на желязо в организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ