Напишете дума/думи за търсене

Да поощрявам ли таткото да прекарва повече време с бебето

Някои бащи са израснали с мисълта, че грижите за децата са изцяло женска работа.

Но мъжът може да бъде нежен баща, без да губи своето мъжко достойнство. Известно е, че духовната близост и другарство между бащата и децата са от жизнено значение за формирането на техния характер. Ето защо той трябва да влезе в ролята си на истински баща от самото начало. Тогава е най-лесно, защото двамата с майката се учат заедно да бъдат родители. В някои градове се организират курсове и за бъдещи бащи. Ако през първите две години бащата предостави всичко на майката, тя неизбежно започва да ръководи. По-късно за бащата ще бъде трудно да влезе в ролята си на родител.

Това не означава бащата наравно с майката да участва при храненето и преобуването на бебето. Но е полезно да върши това от време на време. През първите седмици той може да замества уморената майка при изкуственото хранене на бебето през нощта. Би било добре, ако и той може да придружава бебето при педиатъра. Така ще има възможност да получи отговор на вълнуващите го въпроси, чиято значимост според него жена му не осъзнава.

Това е приятно и за лекаря. Разбира се, има и бащи, които настръхват при мисълта, че могат да помагат при гледане на бебето. Няма никакъв смисъл те да бъдат насилвани. Повечето от тях започват да се радват на своите деца по-късно, когато поотраснат малко. Много бащи обаче се стесняват и трябва да бъдат поощрявани да се грижат за децата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ