Напишете дума/думи за търсене

Какво да правя, когато бебето се подсече

В първите месеци повечето кърмачета имат чувствителна кожа. Най-много страда онази част, където е пелената.

Понякога се случва кърмачето да излезе от родилния дом с разранено дупенце. Това не означава, че там не е било гледано добре, а че кожата се нуждае от специални грижи. Най-обикновената форма на подсичане представлява група малки червени пъпчици и участъци от зачервена грапава кожа. Някои от пъпчиците могат леко да се инфектират и да се образуват бели връхчета.

Ако подсичането е лошо, могат да се появят и разранени места. Подсичането се предизвиква най-често от амоняка. Но той не влиза в състава на урината, а се получава от нея в пелената или в мокрите завивки под действието на бактерии. В случай на подсичане пелените се изваряват или се сушат на слънце или пък се използва специално антисептично средство, за да се убият бактериите, произвеждащи амоняк.

Почти всички кърмачета от време на време се подсичат по малко. Ако подсичането е малко и бързо минава, не е необходимо специално лечение. Имайте предвид, че бебешкото масло и вазелинът бързо се изтриват или абсорбират и не могат да предпазят мястото за по-дълго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ