Напишете дума/думи за търсене

Как да постъпим, ако детето е жертва на кибертормоз

За всеки родител е важно да разбере какво представлява кибертормозът, за да може да разбере дали детето му е подложено на него.

Характерно е използването на модерни технологии с цел някой да тормози, заплашва или смущава другиго. Обичайно това се случва сред младите хора. Понякога кибертормозът може лесно да бъде забелязан от родителя, ако види статус, снимка или коментар, който изразява грубо или жестоко отношение към детето му във фейсбук. В други случаи е по-трудно. Тогава унижаващи личността снимки и видеа могат да се появят в неподходящи сайтове.

Понякога дори се стига до създаването на онлайн страници, които целят да наранят детето ви. Кибертормозът може да бъде случайно явление. Появява се, когато някой напише закачлив коментар под публикация, който рожбата ви може да възприеме като обида. Причината е, че в интернет е много трудно да се определи тона на съобщението. Имайте предвид, че много деца не искат да съобщават, че са тормозени дори и на техните родители. Според последните проучвания в САЩ 1 на 4 тийнейджъри е бил жертви на кибертормоз, а едва около 1 на всеки 6 признава за това.

Какво може да направите вие като родиел? Ако вече сте сигурни, че детето ви е подложено на кибертормоз, трябва да го предразположите, за да сподели за проблема си. Затова му разкажете как вие сте били тормозени като тийнейджър. Така то ще разбере, че вината не е негова, а на побойника. Реши ли детето ви да разкаже за тормоза, му покажете, че постъпва правилно. Напомнете му, че не е само. Успокойте го, че ще минете през това предизвикателство заедно. Уведомета някой в училището - директор или учител, за ситуацията. Много е важно преди това да кажете на детето си, че възнамерявате да го направите. Така двамата ще може да изработите план, по който да действа тийнейджърът. Чуйте неговите притеснения, вслушайте се в проблемите му.

Ако уведомите някой от училището зад гърба на детето, това може да се отрази неблагоприятно на социалния му живот. Насърчавайте го да не реагира на кибертормоза, защото това само разпалва огъня и влошава положението. Въпреки това не изтривайте заплашителните съобщения, картини и текстове, тъй като те могат да се използват като доказателство пред родителите на побойника, училището или дори полицията. Другото, което може да направите, е да блокирате насилника в социалните мрежи и да ограничете достъпа на детето ви до интернет.

Въпреки че е болезнено, много от жертвите на кибертормоза не могат да устоят на изкушението да проверят дали имат нови съобщения. Повечето уебсайтове и смартфони включват възможности за родителски контрол, които дават достъп до съобщенията на децата им и онлайн живота им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ