Напишете дума/думи за търсене

Как се развива способността за хващане на предмети по месеци

Бебетата се раждат със способност за хващане. Но движението, с което хващат и стискат, докато са новородени е изцяло рефлекторно и трябва да мине около година, докато развият координацията, необходима за вземане и задържане на играчките в ръка.

Ето как се развива способността за хващане по месеци.

0 - 2 месеца

Новородените не свързват това, което виждат очите им с това, което правят ръцете им. Често очичките гледат в една посока, докато ръчичките се движат в друга. Нито могат да придвижат ръцете си към обект, който виждат. Това е така, защото просто още не знаят, че крайниците са част от техните тела.

През този период ръчичките се движат хаотично и са по-често свити в малки юмручета, които се отварят и стискат силно, ако поставите пръст близо до тях. Хващането е наистина доста силно, но е просто рефлекс. Този рефлекс отшумява с течение на седмиците и бебето все повече започва да отваря юмручета и да прави опити да изследва крайниците.

3 - 4 месеца

На около три месеца бебетата започват да хващат предмети, които са им дадени и да развиват координацията око - ръка, която им помага да проследят предметите, които се намират в ръцете им.

Ако например сложите в ръката на бебето дрънкалка, то ще я хване. Движенията на ръцете му са все още некоординирани, но тъй като чува шума, който издава дрънкалката, то търси с очи източника на този звук. Когато го открие, открива и ръката, която държи играчката. Така, играейки си с подобни леки предмети, издаващи шум, бебето развива координацията си и прави връзката между ръцете и очите си.

Около четвъртия месец малките вече правят връзка между ръцете и очите, опитват се да координират действията си и да подобряват фините си моторни движения и умения. С други думи, вече не им е достатъчно да хванат дрънкалката, която им подавате и да проследят движението. Вече се опитват да изпълняват по-сложни задачи като това сами да достигат и хващат играчките, разположени в близост до зрителното им поле.

Така например, ако поставите бебето в активна гимнастика или просто закачите над кошарката/количката играчки, които то може да достигне, докато лежи по гръб, ще наблюдавате един много интересен процес. Първоначално бебето ще гледа играчките и ще им се радва. Ще размаха крачета и ръчички на случаен принцип, докато при някое от движенията, които прави не докосне играчката и тя не започне да се върти, люлее или издава звуци. След като няколко пъти играчката бъде ударена, бебето разбира, че ако я докосне с ръка, тя ще се залюлее. Така лека - полека ще започне да контролира процеса и да координира действията си.

5 - 8 месеца

В началото на петия месец малките започват да преценяват разстоянието между ръцете си и играчката, която искат. Вече не им е интересно просто да докоснат предмета, а се стремят да го достигнат и хванат с ръце. Първоначално разглеждат обекта на желанието си, протягат ръце и едва след като преценят, че могат да го достигат извършват действието. Постепенно преценката им става по-точна и прецизна и са в състояние да протегнат ръка и веднага да хванат играчката.

На около 6 месеца бебетата вече могат хващат по-обемни играчки и да ги държат здраво няколко минути с две ръце. През следващите месеци се научават да задържат по-дълго, прехвърлят играчките от едната ръка в другата, да вдигат предмети от земята, кошарата или количката и да използват само едната си ръка, за да вземат играчката, която ги интересува. След шестия месец трябва да могат и напълно самостоятелно да носят в двете си ръце две различни играчки.

9 - 12 месеца

През този период координацията между ръцете и очите на малките вече е много по-усъвършенствана и преминават от хващането на по-обемни играчки към по-малки такива. До навършването на годинка вече правят и опити не само да хващат лъжица, но и да се хранят сами.

Това е времето, в което активно се развива координацията ръка - око - уста. А това означава, че всичко, което види окото и хване ръката, ще бъде изследвано, като бъде поставено в уста.


СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

За да помогнете на бебето си да развие добра координация и фините си моторни движения, трябва да подберете внимателно играчките.

Съвсем в началото, докато мъничето още не може да контролира движенията на ръцете си, дрънкалките и музикалните играчки са напълно достатъчни. Добре е да избирате дрънкащи играчки с по-дълги дръжки и в ярки цветове. И които издават меки, приятни и  тихи звуци.

След третия месец от най-голяма полза за децата са активната гимнастика, както и всички играчки, които могат да се закачат над леглото на бебето и да се въртят.  През следващите месеци можете да присъедините фини, леки и лесни за боравене меки гумени и плюшени играчки, топки и други.

След шестия месец, освен играчките, които помагат за координиране на ръцете и очите, от голяма полза са и образователните продукти - като книжки, пълни с цветни илюстрации и кубчета.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ