Напишете дума/думи за търсене

Поведение на бебето при педиатъра в различните месеци. Какво да очаквам?

Двумесечното кърмаче не обръща много внимание на лекаря. 

Прегледът на тримесечното дете в повечето случаи е удоволствие за лекаря. То цяло трепти в усмивка и издава звуци, щом като лекарят му се усмихне. Към петия месец кърмачето вече се е променило. При приближаването на непознат то спира да рита и да гука. Тялото му се вцепенява и то го гледа втренчено и подозрително за 10–20 секунди. След това започва да диша бързо, брадата му затреперва и то започва да плаче. То може така да се разстрои, че да продължи да плаче дълго след прегледа. През този период бебето е чувствително и може да се плаши от всичко непознато — от шапката на гостенина или дори от бащиното си лице.

Главната причина за това държание е може би това, че то е достатъчно умно, за да различи приятеля от непознатия. Ако към средата на първата година вашето бебе е чувствително към нови хора и нови места, го пазете от уплах, като карате непознатите да седят на известно разстояние, докато свикне с тях.

Към края на първата година някои кърмачета се отнасят доста безразлично към непознати. Сега те повече се интересуват от различни предмети и от работи, които могат да извършат, отколкото от нови лица. Но към 1 година всичко се изменя. На тази възраст при появата на лекаря бебето обикновено се изправя на крака и се мъчи да слезе от масата и да иде при майка си. Няколко минути по-късно вече у него може да се появи доверие и да даде една усмивка на педиатъра. Бъдете подготвени за тези променливи реакции и настроения. А също така и търпеливи. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ