Напишете дума/думи за търсене

Детето има температура. Да се обадя ли на педиатъра?

Видът на детето е много по-важен от неговата температура. След 1-2-годишна възраст често пъти леките инфекции са съпроводени с висока температура, докато едно малко бебе може да бъде сериозно болно почти без никакво повишение на температурата.

Като общо правило, обаждайте се на лекаря при температура на бебето от 38,5°C нагоре. Разбира се, ако бебето има само лека простуда и температура 38,5°C, но иначе изглежда добре, не е необходимо да се обаждате през нощта и можете спокойно да изчакате до сутринта. Но ако при тази температура бебето изглежда зле и има по-тежки признаци, обадете се незабавно.

Обръщайте се към лекаря при по-сериозни простудни заболявания, при поява на нови признаци или ако общото състояние на детето се влоши. При дрезгав глас и затруднения в дишането трябва веднага да се съобщава на лекаря. Същото се отнася и за появата на болки или при съмнение за такива. Tрябва веднага да се съобщава и за главоболие у малкото дете. Понякога внезапната загуба на апетит е болестен признак. Ако това се случи еднократно, а иначе детето се чувства добре, не е необходимо да се уведомява лекаря. Обаче ако загубата на апетита е съпроводена и с други изменения, той трябва да бъде повикан непременно.

Трябва веднага да се съобщава за необичайно повръщане, особено ако то е съпроводено и с други промени у детето или ако то изглежда зле. Това, разбира се, не се отнася до широко разпространеното повръщане след хранене в първите месеци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ