Напишете дума/думи за търсене

Защо фолиевата киселина е толкова ценна?

Тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания – нормалните нива на витамините В6, В9 и В12 намаляват нивата на протеина хомоцистеин в кръвта, което подобрява работата на сърцето и намалява риска от инфаркт.

Намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.Влияе върху нормалното функциониране на имунната система и синтеза на аминокиселини.Намалява риска от рак и забавя стареенето, като защитава и поправя ДНК.Оказва влияние върху растежа на мускулите и контролира нивата на холестерола.Влияе върху формирането на кръвни телца в костния мозък и растежа на клетките в зародиша, бебетата и малките деца.Намалява умората и помага за справяне с умората и депресията.

Ниските нива на витамин В9 в човешкия организъм се свързват с повишен риск от развитието на ракови клетки, появата на сърдечносъдови заболявания, както и появата на дефекти и аномалии на зародиша и плода. Това е и причината приемът на синтетичния аналог на фолата – фолиевата киселина да е толкова разпространен.

Медицинските проучвания и изследвания показват, че допустимата горна граница за дневен прием на фолиева киселина е 1000 микрограма на ден, но няма ограничение за набавяне чрез храната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ