Напишете дума/думи за търсене

Как влияе на бебето заобикалящата го среда

Първото нещо, което травмира бебето след раждането, е ярката светлина.

Прибирайки се вкъщи, стаята на бебето трябва да не е прекалено ярко осветена и да няма директен лъч над креватчето му. Над него трябва да попада само остатъчна светлина. През първия месец от живота си то обича тъмнината. През нощта е добре да се използва нощна лампа, която няма да го дразни.

Вторият важен фактор, който оказва влияние върху бебето след раждането, са силните звуци. В случая не е възможно условията в това отношение да се променят в родилния дом, но обстановката вкъщи може да бъде подобрена. Бебето много обича звуците, които чувало в утробата на майка си, затова се стреми повече да е в нейните ръце, да лежи на гърдите й, да слуша нейното дишане, сърцебиене и глас. Всичко това го успокоява, защото вече му е познато. Силните звуци плащат новороденото. Трябва да му се говори с лек тон и нежност.

Пространството около новороденото също е фактор при адаптирането му. При раждането бебето преживява голям стрес, защото границите, с които е свикнал в утробата на майка си вече изчезват. Ето защо е добре през първите месеци бебето да е в близост до майка си, колкото се може повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ