Напишете дума/думи за търсене

Три двойки забременяват от сълзите на светицата

Чудото в скалния храм "Св. Петка" укрепва вярата

Бездетни семейства се завръщат с рожби от Трън, хрома жена се изправя изцерена в пещерата

"Три бездетни двойки дойдоха с радостни сълзи на очи да благодарят на света Петка за чудото, което стори с тях. В продължение на повече от 10 години жените са се опитвали по какъв ли не начин да заченат, но без резултат. Дойдоха преди време в пещерата на светицата с думите, че "това им е последната надежда" и ето, вярата им ги дари с деца", споделя с радостен глас пред "България Днес" Магдалена Георгиева, уредник на чудодейния скален параклис "Св. Петка" в Трън. По думите на г-жа Георгиева това е поредното доказателство за могъщата сила на надеждата и вярата, която дарява стотици с изцерение в пещерата на света Петка.

Документирано е изцерението на стотици хора, помолили се в скалният манастир "Св. Петка" в Трън
Документирано е изцерението на стотици хора, помолили се в скалният манастир "Св. Петка" в Трън

"Вярата преди всичко, тя е тази, която лекува и води човека в земния му път. Тя посочва пътя на хората до храма, тя е тази, която носи благо", с упование казва Магдалена. Прочутата в цялата страна обител край Трън е християнизирано праисторическо скално изсечено светилище, действащо като параклис. Святото място е разположено над квартал Баринци в града. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, наричан "сълзите на света Петка".

Десетки икони са оставени от вярващите
Десетки икони са оставени от вярващите

Уредникът на храма споделя, че по принцип чудодейната вода прокапва в ранна пролет, но тази година не се случило така. Пещерата за пръв път от години останала суха допреди няколко седмици, когато пак по неведоми пътища сълзите избликнали в утробата й.

Уредникът на храма Магдалена Георгиева
Уредникът на храма Магдалена Георгиева

Магдалена е свидетел на десетки чудеса, като всяко едно от тях се записва в специална книга от изцерените. Един от последните случаи, който я разтърсва из основи, е отпреди няколко месеца. По телефона й се обажда жена, за която тя веднага си спомня, че е идвала преди с инвалидна количка, а нейни роднини са я носили на гръб до пещерата да се помоли. Възрастната дама казва на уредничката, че е близо до Трън и ще мине да я навести. Когато Магдалена излиза да я посрещне, започва да се кръсти и да благодари на Бога. Жената стояла изправена пред нея на краката си и с радост й казала, че чудото е станало. След това тя се заизкачвала по стъпалата към обителта, за да благодари на светицата.

"Непрестанно идват богомолци. Ето, преди няколко дни от Варна пристигна мъж със семейството си, който страда от коварна болест. Аз вярвам, че той ще се излекува, тъй както се е случило с неговия брат преди няколко години", споделя Магдалена. Трънчани и до днес разказват пък за старицата, която става от смъртния одър. Heйнитe дeцa я дoнecли дo пapaклиca нa pъцe. Meceци пpeди тoвa възpacтнaтa жeнa ce лeкyвaлa, нo здравето й се влошавало прогресивно. Cлeд кaтo чyлa oт пpиятeли зa пapaклиca нaд Tpън, пoиcкaлa дa пpeнoщyвa в нeгo. Дъщepятa и cинът й cъc cтpax я ocтaвили в xpaмa. Ha cyтpинтa чyдoтo cтанало – жeнaтa станала и тpъгнaлa здрава от пeщepния xpaм.

Хлябът на светицата е в пещерата

Света Петка Българска идва в района през XI век. Един ден става рано, за да омеси хляб за хората, идващи при нея за помощ. Опича погачата и я оставя да изстине. Чува шум отвън и излиза, но вижда въоръжени мъже, катерещи се по пътеката към пещерата. Влиза обратно, отчупва парче хляб за себе си и се помолва на Бог да я спаси. В този момент скала в пещерата се разтваря. Тръгвайки, поглежда димящия хляб и го заклева да се вкамени, ако бъде докоснат от ръката на неверник.

Каменна пита
Каменна пита

Преминавайки през процепа, тя оставя следа върху пода от ръката и стъпалото си, които си стоят и до днес. Преследвачите намират пещерата празна, димящото огнище и ухаещия топъл хляб. Един от тях посяга да отчупи комат, но хлябът се вкаменява. Там, откъде света Петка е избягала, днес струи вода - "сълзите на светицата".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ