Напишете дума/думи за търсене

Грижа за бебето през лятото - какво трябва да знаем

През хладните летни дни е подходящо да облечете бебето с боди с дълъг ръкав и крачоли, и с още една блузка.

През по-горещите дни разсъбличането трябва да става постепенно със сваляне на една дрешка през 3-4 дни, докато се стигне до боди с къс ръкав и без крачоли. Добре е през най-слънчевите летни дни детето да има шапка на главата от памучна материя.

Колко храна и вода трябва да поема бебето през лятото? Количеството се определя от възрастта в месеци, като увеличението трябва да стане постепенно, за да достигне в края на първия месец около 110-120 мл. Удобна е следната формула – възрастта на детето в месеци по десет плюс 100. Например: 4-месечно бебе би трябвало да приема около 140 мл кърма или адаптирано мляко; на 7 месеца – около 170 мл, и т.н.

Приеманата храна детето дозира само, според това колко е гладно. Майките, които кърмят, трудно могат да преценят количеството мляко, което поема бебето, но те трябва да знаят, че теглото е най-сигурният критерий за достатъчност на храната. Даването на вода през лятото е необходимо, защото и потребностите са по-големи. Добре е водата да се дава между храненията – на често и по малко. Ориентировъчното количество за 24 часа е около 50 мл на килограм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ