Напишете дума/думи за търсене

Петър Димков за детския ревматизъм

Ревматизмът у децата е особено тежка болест.

Главната и основна причина са микробни токсини, които се развиват в гърлото и носа. Те засягат ставите, сърдечните клапи и бъбреците. Ревматизмът може да се появи също като усложнение на скарлатина. Той се среща и у деца по-малки от 5 години. Ревматичната треска е продължителна и намалява вечер. Една или няколко стави биват силно болезнени, зачервяват се и се подуват. Ставите на долните крайници се засягат обикновено най-напред.

Най-отличителната черта на ревматизма е последователното обхващане на много стави. Засяга също някои вътрешни органи и главно сърцето. Ревматичните пристъпи могат да се повтарят.

Лечение. То трябва да се провежда винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за усилване на организма. За целта болното дете да остане на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1/2-1 ч.л. (според възрастта) смес от 500 г течна гликоза или чист мед с 5-10 зелени листа от индрише (според възрастта на детето) и 20-25 ядки от сладки бадеми (счукани на кашица), 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 5 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.

II. 10 мин след сместа детето да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес се варят 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Целия текст четете на https://www.24zdrave.bg/Article/7405435

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ