Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледаме дете, което приема живота като подарък

Купете на детето си красив дневник и го научете всеки ден да записва в него 2 неща - 1 хубаво, което му се е случило днес и друго, за което е благодарно в живота си.

Този малък навик ще възпита у него положително възприятие за света и живота, както и за отношенията между хората. Отделно от това ваша задача, като родител, е в течение на деня да вмъквате в разговора въпроси за още 5 неща, за които малчуганът е доволен. Няма значение, че е възможно да се повтарят всеки ден. Дори още по-добре. Колкото по-често детето произнася едни и същи неща, за които е благодарно, толкова повече ще ги осъзнава. След като запише в тефтера си от какво е щастливо, попитайте как се чувства.

Важно е да учим децата си да забелязват малките неща. Как можем да им помогнем за това? Насърчавайте ги да спират поне за секунда и да се любуват на нещо красиво - например залеза. Малките неща също така се изразяват и в отношение към околните. Пример - ако влизате или излизате отнякъде и непознат човек задържи вратата, нека детето забелязва това и казва "благодаря". По този начин вие възпитавате в него да вижда малките неща в поведението и да ги цени.

Наред с отношението и любовта към околните върви и любовта към природата. Щастливите хора се радват на дърветата, цветята и всичко, което е знак за разцъфващ живот. Водете детето си на разходки в гората, за да му помогнете да обича природата, да слуша птичките и да се радва на всичко това. Важно е да го учите да оценява каква привилегия е възможността да можем да виждаме и чуваме красотата и звуците.

И накрая, но не на последно по важност място - пишете заедно благодарствени писма. Отделете си малко време и направете това действие под формата на игра. Не търсете перфектност, а автентичност. Правете го 2 пъти в годината и събирайте всички писма на малчугана. Те ще бъдат едно ценно "наследство" в живота му като възрастен човек. Знаете, че често големите си казват "иска ми се да съм дете и да се върна назад" или "децата не приемат нещата твърде сериозно, трябва да използвам тяхната философия". Ето в такива дни чрез писмата вашето пораснало дете ще се върне към малкото си Аз и ще живее много по-мъдро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ