Напишете дума/думи за търсене

Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. От няколко години и у нас вече се среща трагичният феномен на починали в паркирана кола. 

Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути на пряко слънце, препоръча педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева.

Костите на черепа в ранното детство са все още тънки, косата - също, а организмът е с неукрепнала терморегулация. Подценяването на жегата и слънчевото греене всеки ден от началото на топлите вълни “води” прегрели деца в спешната болница.

В последните години има и случаи на починали в паркирана кола. Моля, напомнете, че в пек за кратко време ламарините нагряват купето над 50 градуса и го превръщат във фурна, призова д-р Цочева. Тя предупреди, че парадоксалното спиране на потенето при прегрели деца е сигнал за опасния за малките топлинен удар. 

Потенето е естествената охладителна система на човека. Когато във вътрешността на тялото температурата се качи, а това става бързо при висока околна температура, организмът пренасочва повече кръв към кожата с цел да охлади вътрешните органи. С отделянето на пот температурата се регулира. Но идеално замисленият от природата процес буксува, когато течностите в тялото намалеят до критично ниво.

При децата дехидратацията настъпва изключително бързо поради все още несъвършените механизми на терморегулация, обясни д-р Цочева. Освен това процентното съдържание на вода в детското тяло трябва да е по-високо, отколкото при възрастния, а в същото време площта му спрямо теглото е по-неизгодна по отношение на загубата на течности.

Когато потта се изпарява от кожата, изтегля топлина и човек се охлажда. Ако процесът блокира, например поради обезводняване или голяма въздушна влажност, която саботира изпаряването, настъпва топлинно изтощение, претопляне. Следващите степени са топлинен удар или слънчев удар, ако прегряването е причинено от директните лъчи. За да не се стигне до инцидент с детето, д-р Цочева препоръчва:

- Извеждайте малките деца навън сутрин до 10 ч и следобед след 17 ч. В горещините е по-добре бебетата да са вкъщи.

l Летният гардероб да осигурява прохлада - един кат свободни дрехи от естествени незапарващи материи. Задължително - слънчеви очила и шапка с широка периферия. Главата прегрява, ако кръвообращението е недостатъчно, за да “изнесе” излишната топлина. Бебетата са изложени на особен риск, тъй като черепът им е все още много тънък и не получават почти никаква защита от тъничките косъмчета по скалпа.

l Носете винаги шише с вода и подканяйте детето да пие - то усеща жаждата чак при започнала дехидратация. През лятото при спазване на всички хигиенни мерки за охлаждане във възрастта 1,5-3 г. е необходимо да пият по около 1 л на ден. Мярката е условна, зависи от много фактори, много точен ориентир е дали трябва да сменяте памперсите обичайно често.

l Не стойте с малките деца повече от 10 минути на пряко слънце, по-продължителният престой изтощава топлинно детето. По възможност винаги предпочитайте шарена сянка.

l Не оставяйте детето в паркирана кола, дори да искате само да отскочите за минути до магазина - опашка, инцидент или нещо друго може да ви забави и детето да получи топлинен удар. В купето температурата бързо се качва и над 50 градуса. При температури на въздуха около 30-те дори открехнат прозорец не компенсира напичането на ламарините.

l Ако в топли дни детето стане вяло, има пориви на гадене, сърцебиене и особено ако вдига температура - това е сигнал за претопляне. Давайте да пие, разсъблечете го, занесете го на по-хладно място, консултирайте са с педиатъра какво още да предприемете. За топлинен удар при деца говори температура 41 и повече градуси, критичната граница за юношите и възрастните е около 40. При парадоксално спиране на потенето детето е вече в сериозен риск - викайте лекар. Сухата кожа при силно прегряване е неочакван от повечето хора ефект на изключването на “релето” на естествената терморегулация.

l Под лъчите децата са изложени на риск от слънчево изгаряне на кожата - тънка и нежна при малките деца, и сериозно неблагополучие за цялото тяло - слънчев удар. Топлинният удар е резултат от прекомерно излагане на топлина, независимо дали сте на слънце, на сянка или на закрито. А слънчевият удар е причинен от прекомерното въздействие на слънчевата радиация. Не забравяйте, че част от лъчите преминават дори през тъкани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ