Напишете дума/думи за търсене

Мит или не: вероятността за зачеване е най-голяма на 14-ия ден от цикъла

Вярно ли е, че вероятността за зачеване е най-голяма на 14-ия ден от цикъла? Или иначе казано в периода, когато е настъпила овулацията ви.

Не е задължително. Зависи от продължителността на цикъла и кога сте в овулация. Най-благоприятният ден за зачеване е денят на овулацията и предишният ден - обикновено 12 – 16 дни преди началото на следващата менструация. Така че, ако имате кратък цикъл, да речем 20 дни, най-вероятно ще бъдете в овулация доста преди 14-ия ден.

Това означава, че ако цикълът ви е дълъг, например 35 дни, по-вероятно е да бъдете в овулация около 20-ия ден. Така че „правилото на 14-тия ден“ е вярно само в учебниците и се отнася само за жените, чийто цикъл е винаги с продължителност 28 дни, както пише в книгите. Продължителността е различна при всеки цикъл и при всяка жена, затова е хубаво да следите своя стриктно и да отбелязвате дните в специално календарче. 

Не забравяйте също, че сперматозоидите запазват жизнеспособността си в продължение на няколко дни, така че дори да правите секс няколко дни преди овулация, пак можете да забременеете. Ако сте от тези дами, които предпочитат да изчислят с точност кога е най-подходящото време от месеца за забременяване, е добра идея да заложите на тест за овулация. Вижте тук как е правилно да го използвате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ