Напишете дума/думи за търсене

Как да се справите със слънчево изгаряне при малко дете

Всички обичат слънчевите дни, но трябва да сте особено внимателни, когато сте отговорни за защитата на чувствителната кожа на подрастващите - на възраст от 3 до 7 години.

Ето какво трябва да знаете за нея, за да я предпазите през лятото. Кожата на малчуганите е изключително деликатна, затова и много по-лесно изгаря от слънцето. Най-вероятно всеки родител е изпитвал неприятната болка от слънчевото изгаряне, а при малките деца тя е много по-лоша. Освен това прекаленото излагане на не особено здравословните UV лъчи увеличава риска от поява на злокачествен меланом по кожата на детето ви, когато то порасне. Затова е нужно да прилагате слънчезащитна грижа.

Как да лекувате слънчеви изгаряния?

Охладете зачервената част по кожата на малчугана, като внимателно сложите върху нея влажна кърпа за около 15 минути. Правете го 4 - 5 пъти на ден, докато червенината започне да намалява. Винаги, след като махате кърпата, нанесете върху мястото крем от алоевера или хипоалергенен овлажнител. Ако това не започне да успокоява кожата на детето ви и се появят други симптоми като мехури, треска и втрисане, трябва да се обадите на педиатъра си и да се посъветвате с него как да действате по-нататък.

Как да предотвратите слънчево изгаряне?

Може да предприемете много мерки, за да не страда детето ви от слънчево изгаряне. Най-важното е да останете на сянка, когато слънцето грее най-силно т.е. от 12 до 17 часа. Освен това задължително сложете на малчугана шапка. Изберете му бански или дрешки, които са от лека материя. Поне 20 минути преди да излезете навън нанесете върху кожата на детето слънцезащитен крем, който е и водоустойчив. Той не трябва да бъде с по-малко от 20 SPF. Не забравяйте, че трябва да нанасяте този крем на всеки час или час и половина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ