Напишете дума/думи за търсене

В Плевен спасиха бременна с карцином и първото бебе (Обзор)

 Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България

След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция

Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица, 15 август, в УМБАЛ “Света Марина” в Плевен.

Екип начело с проф. Григор Горчев - почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, и действащия ректор проф. Славчо Томов направи поредица от сложни операции. В резултат на бял свят се появи здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Жената е на 24 г.

от Пловдив

При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката. Биопсията доказала, че става въпрос за злокачествено заболяване. Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ “Света Марина” - Плевен, където постъпва на лечение.

“В такъв случай

обикновено

се предлага

бременността

да бъде прекъсната

и усилията да се насочат към отстраняване на карцинома на шийката на матката и последващо онколечение”, разказва проф. Горчев.

Младата жена обаче заявява категорично, че бременността е желана и планувана, и отказва да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение тя да бъде подложена на сложно триетапно лечение.

“В името на запазването на плода пациентката бе подложена на доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки", коментира проф. Горчев.

Първият етап на спасителната операция включва интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора.

Трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България.

При този вариант

имаше риск и за

майката, и за бебето

Вероятността от много преждевременно раждане бе голяма. При майката опасността беше, че се бави онкологичното лечение, продължи професорът.

Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до новото постъпване в УМБАЛ “Света Марина”, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението ѝ.

Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция - секцио и радикална хистеректомия. Лекарите започват и

подготовката на

плода за достигане

на необходимата

белодробна зрялост

Така преди термина, но с пораснал плод екипът на д-р Пепо Партенов прави секцио за изваждането на бебето и се ражда здраво момченце.

Веднага след това започва следващата операция - радикална хистеректомия (отстраняване на матката и лимфна дисекция), която прави екипът на проф. Горчев.

Майката и бебето са добре и вероятно в началото на другата седмица ще бъдат изписани.

“За щастие, в този случай ракът на младата жена е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често има много млади нераждали пациентки, при които ракът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог са първостепенни фактори за женското здраве”, обясни проф. Горчев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ