Напишете дума/думи за търсене

С какво второто раждане е по-различно от първото

Очаквате второто си дете? Поздравления! Не си мислете обаче че бременността ви ще бъде същата като първия път. Физиологично тя ще се развие различно. Ето за какво да бъдете подготвени.

По-леко изразени симптоми

Когато очаквате второ дете, може да забележите, че обичайните симптоми на бременността - като сутрешното гадене и уголемяването на гърдите не са толкова силно изразени. Това се дължи на факта, че вече сте минали през подобна ситуация и сте по-малко притеснени, затова и ги усещате много по-слабо изразени.

Ще се чувствате по-уморени

Втората бременност идва с много по-голяма умора. Това е съвсем нормално, имайки предвид, че вече трябва да се грижите за едно дете – да събирате играчките му, да го занимавате в свободното време, да го приспивате и т.н.

Раждането ще е по-кратко

Ще прекарате много по-малко време в родилната зала, когато на бял свят се появява второто ви дете. Има няколко причини за това. Най-важната е, че шийката на матката вече не толкова твърда, а вагиналната тъкан е по-податлива на натиска, който причинява главичката на бебето. Затова то ще поеме първата си глътка въздух по-рано. Обикновено времето за раждане на второто дете е половината от това, което е отнело за първото.

По-тежки следродилни болки

Болките, които изпитвате след раждане, са начин тялото ви да се възстанови, т.е. матката ви да се свие обратно до нормалния си размер. Тъй като тя ще бъде по-увеличена от първия път, това ще отнеме повече време, а процесът потенциално ще бъде по-болезнен.

Кърменето ще бъде по-лесно

Кърменето може да бъде по-лесно, тъй като веднъж вече сте преминали през това и имате представа как да държите правилно главичката на бебето и как да го накарате да се чувства комфортно. Освен това, според едно от последните проучвания, тялото ви вече е физически по-подготвено да отдели кърма заради промените в млечните ви жлези.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ